Pianoles

Lesruimte

De lesruimte is mijn huiskamer, waar een kleine Kawai-vleugel voor je klaar staat.

Ik begeleid Corona-proof, dat wil zeggen: niet op dezelfde vleugel, maar op een elektrische piano op 1,5 m afstand.

In een muziekkamer op de 1e verdieping staan ook nog een akoestische Hoffmann-piano en een elektrische Yamaha-piano tot je beschikking, waar we met stukken voor twee piano’s aan de slag kunnen.

Speelrepertoire

De stukken die we spelen in de les worden afgestemd op jouw persoonlijke smaak, maar ik houd ervan je muzikale horizon wat op te rekken.

Uitgangspunt is een breed stijlmenu met een stevig accent op klassieke muziek. Maar ook modern, pop, jazz en eenvoudige akkoordenleer komen ruimschoots aan bod.

Luisteren

Een vreemde taal leren betekent vooral goed leren luisteren en nuances leren onderscheiden.

Muziek zou je als een taal kunnen beschouwen. De klanken zijn misschien hier en daar bekend, maar nu moet je ze zelf leren produceren, liefst herhaalbaar.

In mijn lessen leg ik de nadruk dan ook op het leren luisteren, d.m.v. fragmenten auditief (op het gehoor) naspelen, samenspel en meespelen met cd.

Toonvorming

Gekoppeld aan dat luisteren is er veel aandacht voor toonvorming, voor de emotie binnen muziek en de interpretatie ervan. Ik nodig je uit na te denken over het hoe en waarom van een beoogde sfeer, klankkleur of dynamiek.

Basis & Techniek

Basisvoorwaarden zijn uiteraard het noten lezen en ritme tellen zodat je ook zelfstandig nieuw repertoire kunt aanboren. Aan de hand van flashcards, notenspelletjes en notenlinks gaat dat tegenwoordig vrij eenvoudig.

Verder is er aandacht voor techniek (etudes, toonladders & akkoorden) en muziektheorie, maar altijd in relatie tot speelniveau, leervermogen en interesse van jou als leerling.

Vertrouwen

Spelenderwijs werken we samen aan opbouw van (motorisch) vertrouwen. Er is wederzijds respect en ruimte om fouten te maken. Je komt immers voor jezelf op les. Omdat je van muziek houdt en op een prettige, rustige manier bij wilt leren.

Creativiteit

Het stimuleren van creativiteit en fantasie is een van de belangrijkste drijfveren in mijn lessen. Daartoe combineer ik graag verschillende disciplines: taal, beeld en geluid.

Een goed verhaal, een mooi schilderij of filmpje kan muziek dragen en zelfs versterken. Zeker tijdens concerten.

Daarnaast daag ik je uit om zelf te gaan componeren. Een eenvoudig muzikaal idee laten uitgroeien tot een groter geheel, waardoor je muziek van binnenuit leert doorgronden. Altijd stap voor stap en op basis van vrijwilligheid.

Fysieke beperking

Ik geef pianoles op alle niveaus, aan iedereen vanaf 10 jaar, maar wil in het bijzonder ook volwassenen, senioren en mensen met een fysieke beperking (bv. artrose, reuma, MS enz.) van harte uitnodigen te komen spelen.

Ervaring leert dat een dergelijke beperking wat naar de achtergrond kan verdwijnen zodra het zelfvertrouwen groeit. En daarmee groeit ook het speelplezier dat muziek maken en pianospelen in het bijzonder met zich meebrengt.

Kom dus gerust eens langs voor een proefles.