Wijsjes uit het Oosten

Op zaterdag 18 december 2021, op de valreep van een afgekondigde lockdown, heb ik samen met mijn leerlingen nog twee kerstconcerten gegeven, getiteld:

“Wijsjes uit het Oosten”

Er staan zóveel enge mannen aan het roer momenteel in het voormalig Oostblok, dat het me tijd leek voor een ánder, fraaier geluid uit het Oosten. Zeker rond Kerst.

Daarom heb ik een stapel bijzondere pianomuziek uit de 2e helft van de vorige eeuw van de plank gehaald. Niet-alledaagse stukken, juweeltjes hier en daar, van minder bekende componisten als: Janina Garścia, Feliks Rybicki, Kazimierz Serocki, Jerzy Maksimiuk, maar ook van de grote Hongaar Béla Bartók. Tussen de concertstukken door werd er een Russisch kerstverhaal verteld, een Tsjechisch gedicht voorgelezen en kon iedereen heerlijk wegdromen bij sfeerbeelden op het witte doek.

Zo werden we op 18 december toch nog héél even uit de tijd getild.

Een reactie uit het publiek:

“Ik heb genoten van je sfeervolle kerstconcert. Niet alleen van ieders pianospel, maar ook van alle zorg die je eraan hebt besteed, van de prachtige aankleding en sfeervolle lampjes tot de toepasselijke dia’s op de achtergrond. En natuurlijk niet te vergeten jouw leuke en ongedwongen presentatie!! Veel dank daarvoor…” -Marijke Nijhof-